ניתוח וויפל

ניתוח וויפל

הטיפול בסרטן לבלב עלול להיות תהליך ארוך ומורכב. אחד הניתוחים הנפוצים יותר בטיפול בסרטן לבלב הוא ניתוח מסוג "ניתוח וויפל". זהו ניתוח המבוצע בגישה פתוחה ובהרדמה מלאה הדורש לעיתים קרובות אשפוז של שבוע בבית החולים ועוד כמה שבועות של החלמה בבית.

מהו ניתוח וויפל?

ניתוח וויפל (Whipple; הנקרא גם בשמו המסובך יותר – pancreaticoduodenectomy) הוא ניתוח המשמש לרוב להסרת גידול סרטני מראש הלבלב (הנמצא בחלקו הימני של הלבלב) וזאת כדי למנוע ממנו להתפשט לאיברים אחרים (גרורות). כ-15% עד 20% מהאנשים עם סרטן הלבלב מתאימים לניתוח זה והניתוח עשוי להעלות את שיעור ההישרדות עבור מטופלים אלו.

מה הם ההכנות לניתוח וויפל ומה הטיפול טרם הניתוח?

טרם ניתוח וויפל המטופל עשוי לעבור טיפול כימותרפי או הקרנות. בימים שלפני הניתוח, יכול להיות שיהיה צורך בהפסקת הטיפול בתרופות מסוימות. בנוסף, כדאי להיות בצום 8 שעות טרם הניתוח (אלא אם ניתנה לך הוראה אחרת), ומומלץ להפסיק לעשן.

מה כולל הניתוח?

ניתוח וויפל הוא ניתוח מורכב עם סיכון גבוה לסיבוכים משמעותיים. לכן, נדרשת מיומנות וניסיון רב כדי לבצע את הניתוח ולנהל כל הסיבוכים. הניתוח אורך לרוב בין 4 ל-12 שעות ומבוצע תחת הרדמה כללית, כלומר, במהלך הניתוח המטופל חסר הכרה וחסר רגישות לכאב או לגירויים אחרים.
הניתוח לרוב מבוצע בגישה ניתוחית פתוחה, כלומר, בשונה מניתוח לפרוסקופי, במהלך הניתוח המנתח חותך פתח אחד גדול בבטן. לאחר ביצוע החתך, המנתח מסיר את החלק של הלבלב בו נמצא הגידול יחד עם המעי הדק המקיף אותו (התריסריון), החלק התחתון של צינור המרה, כיס המרה ולפעמים חלק מהקיבה. לבסוף, מה שנשאר מהלבלב ומדרכי המרה מחובר למעי הדק. לאחר מכן, המעי הדק מחובר שוב לקיבה, מה שמבטיח שהמזון יכול לעבור דרך כל מערכת העיכול.
לאחרונה החלנו לבצע חלק מהמקרים בגישה רובוטית זעיר פולשנית.

מה עלי לצפות לאחר הניתוח?

ניתוח וויפל הוא ניתוח משמעותי וההתאוששות מההליך לוקחת זמן מה. לאחר הניתוח המטופל עלול לסבול מכאב ויטופל בכך בהתאם. בנוסף, לאחר הניתוח יש צורך בתזונה נוזלית במשך כמה ימים. במידה ואין סיבוכים במהלך הניתוח, ניתן לרוב לחזור לפעילות היום-יום כ-4-6 שבועות לאחר הניתוח.

מה שיעור ההישרדות בניתוח וויפל?

אמנם הניתוח נחשב ניתוח מורכב וקשה, אך שיעור ההישרדות בניתוח השתפר מאוד בעשורים האחרונים. בעוד שלפני 30 שנה בין 5% ל-15% מהאנשים שעברו את הניתוח נפטרו מסיבוכיו, כעת שיעור התמותה עומד על כ-1% עד 3%.

אני עובד בשיתוף פעולה עם צוות רב תחומי, המורכב מאנשי המקצוע הבולטים בתחומם בארץ, בתחום הכירורגי, אונקולוגי, גסטרואנטרולוגי והדמיה. הצוות אחראי להשלים את ההערכה הנדרשת בפרק זמן מינימלי, לבצע דיון רב-תחומי לקבלת החלטה על שלבי הטיפול, להסביר לחולה את המסלול הטיפולי המוצע ולסייע לחולה ומשפחתו להשלים את שלבי הטיפול בצורה הטובה, המהירה והנכונה ביותר.

מהו וויפל בגישה רובוטית זעיר פולשנית ומה ההבדל לעומת הגישה המסורתית?

בשנים האחרונות עם כניסת הרובוטים לחדרי הניתוח, מרכזים רפואיים החלו לבצע את ניתוח הוויפל גם בגישה זעיר-פולשנית בעזרת רובוט. בוויפל המסורתי, המנתח מבצע חתך גדול בבטן כדי להסיר ולשחזר איברים ורקמות שנפגעו. בשיטת הוויפל הרובוטי, המנתח מבצע מספר חתכים קטנים ("ניתוח זעיר פולשני"), תוך שימוש בזרועות רובוטיות המצוידות במכשירים מיוחדים ובמצלמה זעירה.

מה היתרונות של ניתוח וויפל רובוטי?

הזרועות הרובוטיות יכולות לנוע בצורה מדויקת יותר ועם טווח תנועה טוב יותר, בעוד שהמצלמה מספקת תצוגה מלאה יותר של פנים הבטן. מכיוון שההליך פחות פולשני, החולים חווים פחות סיבוכים ומתאוששים מהר יותר. הבדלים אלה מקנים מספר יתרונות על פני הניתוח המסורתי, כולל:
• חתכים קטנים יותר (ולכן, צלקות קטנות יותר)
• הרובוט מאפשר ראיה תלת מימדית
• פחות אובדן של דם
• פחות כאבים לאחר הניתוח
• אשפוז קצר יותר לאחר הניתוח (בדרך כלל שלושה עד ארבעה ימים)
• התאוששות מהירה יותר