ניתוח לבלב

ניתוח לבלב

ניתוח לבלב, שכולל בעיקר כריתה של הלבלב או של חלקו, הוא הליך כירורגי המבוצע לטיפול במצבים רפואיים המשפיעים על הלבלב. הלבלב ממלא תפקיד מכריע במערכת העיכול ובתהליך וויסות הסוכר בדם. ניתוח בלבלב מבוצע כדי להסיר גידולים סרטניים או שפירים בלבלב, לטפל במקרים מסוימים של דלקת של בלבלב (מצב המכונה "פנקריאטיטיס"), או במקרים רפואיים נוספים הקשורים להפרעות אחרות של הלבלב. ניתוח לבלב דורש מנתח מיומן וצוות רב תחומי. ניתוח לבלב עשוי להיות הליך מורכב עם סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים, אך עם זאת הוא יכול להציל חיים עבור חולים רבים.

מתי מבצעים ניתוח בלבלב?

גידולים ודלקת בלבלב הם שתי הסיבות הנפוצות ביותר לניתוח לבלב.
גידול סרטני בלבלב עלול להתפשט לחלקים אחרים בגוף ("גרורות"), והסרתו מהלבלב מסייעת בהפחתת הסיכון לכך. דלקת הלבלב היא מצב בו יש דלקת של הלבלב מסיבות שונות, שעלולה להוביל לכאבים עזים ולסיבוכים אחרים, שיכולים להוות התוויה לכריתת הלבלב.

אילו סוגי ניתוח לבלב קיימים?

הלבלב הוא איבר בצורה המזכירה מעט דג עם "ראש" רחב, "גוף" בינוני ו"זנב" צר. הליכים כירורגים שונים כוללים הסרה של הראש, הזנב, הגוף או כל הלבלב. לעיתים, בעת הניתוח מוסרים גם איברים וכלי דם אחרים בקרבת הלבלב.

  • כריתת לבלב דיסטלית – כריתת לבלב דיסטלית היא ניתוח בו מסירים את זנב הלבלב, ולפעמים גם את הגוף או חלקו אם הוא מעורב, ומשאירים את שאר הלבלב. בגלל שזנב הלבלב נמצא בקרבה משמעותית לטחול, כריתת לבלב דיסטלית כוללת לעתים קרובות הסרה גם של הטחול יחד עם זנב הלבלב.
  •  ניתוח וויפל – ניתוח וויפל הוא ניתוח בו מסירים את ראש הלבלב יחד עם איברים נוספים שנמצאים באזור שלו. במהלך הניתוח מסירים את ראש הלבלב, התריסריון (שהוא חלק מהמעי הדק) שנמצא בסמוך לראש הלבלב ומכיוון שצינור המרה המשותף עובר גם דרך ראש הלבלב ומתנקז אל התריסריון, גם צינור המרה וכיס המרה מוסרים. בתום ההליך מחברים מחדש את הלבלב, דרכי המרה והקיבה שנותרו למעי הדק שנותר על מנת לפגוע כמה שפחות בתהליך העיכול.
  • כריתת לבלב מרכזית – כריתת לבלב היא ניתוח בו מסירים את הגוף המרכזי של הלבלב, ומשאירים את הראש והזנב שלמים. פעולה זו מבוצעת לעיתים רחוקות יותר ומתאימה בדרך כלל בהסרה של משהו מקומי בגוף הלבלב.
  • כריתת לבלב מלאה – כריתה מלאה של הלבלב כוללת הסרה של כל הלבלב כאשר האיבר כולו מושפע ממחלה, או כאשר לא נותרה מספיק רקמה בריאה לשימור. הסרת הלבלב כולו כרוכה גם בהסרת מספר איברים סמוכים, כלי דם ובלוטות לימפה המקיפים אותו. בדרך כלל האיברים כוללים את הטחול, כיס המרה, התריסריון ואת החלק התחתון של הקיבה. לאחר מכן, בתום הפעולה מחברים מחדש את הקיבה ואת צינור המרה למעי הדק.

ניתן לבצע כיום את הניתוחים בגישה זעיר פולשנית לפרוסקופית או רובוטית.

האם אפשר לחיות ללא לבלב?

כן, אבל לא בלי תופעות לוואי. ללא האנזימים וההורמונים שהלבלב מייצר נוצר קושי בוויסות רמת הסוכר בדם ובספיגה של חומרים מזינים מהמזון. לכן, יהיה צורך בנטילת תרופות על מנת להחליף את תפקוד הלבלב.

האם תהיה לי סוכרת לאחר כריתת הלבלב?

כיוון שהלבלב הוא המקור לאינסולין הטבעי של הגוף, הסרת חלק ניכר ממנו עלולה לגרום לתלות בטיפול באינסולין. עם זאת, כריתה חלקית של הלבלב משאירה כמה תאים מפרישי אינסולין שלעיתים עשויים להספיק.

אני עובד בשיתוף פעולה עם צוות רב תחומי, המורכב מאנשי המקצוע הבולטים בתחומם בארץ, בתחום הכירורגי, אונקולוגי, גסטרואנטרולוגי והדמיה. הצוות אחראי להשלים את ההערכה הנדרשת בפרק זמן מינימלי, לבצע דיון רב-תחומי לקבלת החלטה על שלבי הטיפול, להסביר לחולה את המסלול הטיפולי המוצע ולסייע לחולה ומשפחתו להשלים את שלבי הטיפול בצורה הטובה, המהירה והנכונה ביותר.