סרטן לבלב

סרטן לבלב

הלבלב הוא חלק ממערכת העיכול, והוא ממוקם בחלק העליון של חלל הבטן, קדמית לעמוד השדרה ומעל הטבור. אורכו הממוצע הוא כ-15 ס"מ. שלושה חלקים מרכיבים את הלבלב: ראש, גוף וזנב.

הגורמים לסרטן הלבלב ותסמיני המחלה

הגורמים לסרטן לבלב אינם ידועים, אך ניתן לציין מספר גורמי סיכון למחלה: גיל, עישון, תזונה ואלכוהול, עודף משקל והעדר פעילות גופנית, סוכרת, דלקת כרונית של הלבלב, זיהומים והיסטוריה משפחתית.
לא כל גידול סרטני בלבלב ילווה בתסמינים ברורים. עם זאת, ניתן למנות מספר תסמינים נפוצים: כאבים באזור הבטן העליונה, שלעתים מתפשטים גם לגב, ירידה במשקל, סימני צהבת, אובדן תאבון, בחילות, שינויים בהרגלי היציאות, עייפות קיצונית ועוד.

דרכי האבחון

כאשר מתעורר חשד שהחולה סובל מסרטן הלבלב, קיימות מספר בדיקות היכולות לאשר או לשלול חשד זה.
הבדיקות העיקריות הן אלו: בדיקות דם כלליות, כולל הערכה של תפקודי הכבד וסימני סרטן בדם (CA19-9, CEA), אולטרה סאונד בטן, אולטרה סאונד אנדוסקופי, סריקת CT, סריקת MRI, סריקת PET-CT, וביופסיה.
מרגע שקיים חשד משמעותי על פי סיפור המחלה, או חלק מהבדיקות, כי מדובר בסרטן הלבלב, המשך ניהול האבחנה והטיפול צריך להתבצע על ידי צוות רופאים מומחה ומנוסה בטיפול בחולי סרטן הלבלב.

דרכי הטיפול

סוג הטיפול שניתן לאדם שחולה בסרטן הלבלב תלוי במספר גורמים, ביניהם: מיקום הגידול, היקפו ומידת ההתפשטות שלו וכן מצב בריאותו הכללי של החולה וגילו. אפשרויות הטיפול כוללות: ניתוח, כימותרפיה וקרינה. כעיקרון, בחולים בהם המחלה אינה גרורתית, היא בת ריפוי, ואז הטיפול שנותן לחולה את הסיכוי הגבוה ביותר לריפוי הוא שילוב של כימותרפיה וניתוח.

הגישה המקובלת בגידול מוגבל היא ניתוח ולאחר מכן מתן טיפול כימותרפיה משלימה, אשר מטרתה לצמצם את הסיכוי שהגידול יחזור בעתיד.

כאשר הגידול מערב כלי דם גדולים, הגישה המקובלת היא להתחיל עם טיפול כימותרפי במטרה לצמצם את הגידול, ולהגיע לניתוח לאחר מספר חודשי טיפול. גישה טיפולית זו משפרת את הסיכוי לביצוע כריתה שלימה של הגידול בשוליים נקיים. בשנים האחרונות הצטבר ניסיון רב במתן טיפול כמותרפי לפני ניתוח, והוכח כי שיטת טיפול זו הינה בטוחה ויעילה.

לאור תוצאות מעודדות אלו, החלנו, בדומה למרכזים גדולים אחרים בעולם, להפנות גם מטופלים עם גידול נתיח לטיפול הכמותרפי לפני הניתוח.

במחקר שביצענו הוכחנו כי בשיטת טיפול זו אחוז גבוה יותר מהמטופלים יקבלו טיפול כמותרפי, שהוא חלק מהותי בשיפור סיכויי ההחלמה מהסרטן. במקרים שבהם אי אפשר לנתח או לטפל בגידול בשל כך שהוא מפושט מדי, לעתים יוצע לחולה לעבור ניתוח ו/או טיפולי כימותרפיה וקרינה או סוגי טיפול אחרים כדי להקל על תסמיני המחלה וכדי לשפר את איכות החיים. חשוב להדגיש, כי הטיפול בגידולי הלבלב הוא טיפול מורכב, אשר חייב להיות מותאם ספציפית לכל חולה, ותלוי בהערכה של צוות המטפלים הכולל רופא מנתח, אונקולוג, רופא הדמיה, רופא גסטרואנטרולוג וכדומה.

אני עובד בשיתוף פעולה עם צוות רב תחומי, המורכב מאנשי המקצוע הבולטים בתחומם בארץ, בתחום הכירורגי, אונקולוגי, גסטרואנטרולוגי והדמיה. הצוות אחראי להשלים את ההערכה הנדרשת בפרק זמן מינימלי, לבצע דיון רב-תחומי לקבלת החלטה על שלבי הטיפול, להסביר לחולה את המסלול הטיפולי המוצע ולסייע לחולה ומשפחתו להשלים את שלבי הטיפול בצורה הטובה, המהירה והנכונה ביותר.

פירוט דרכי הטיפול

ניתוח – ניתוח הוא הטיפול היעיל ביותר נגד גידול סרטני כאשר המחלה אובחנה בשלב מוקדם – בשלב 1 או 2. מדובר בניתוח להסרת הלבלב או חלק ממנו. זהו ניתוח מורכב, וחשוב מאוד שיבוצע על ידי צוות כירורגי המיומן בניתוחי לבלב. הניתוחים המקובלים בתחום זה, בתלות בהיקף הגידול, במיקומו ובפרמטרים נוספים הם ניתוח ע"ש ויפל – בניתוח זה נכרתים ראש הלבלב, צינור המרה, כיס המרה, והתריסריון. בהמשך מבוצע שחזור של מערכת העיכול על ידי חיבור הלבלב, צינור המרה, והקיבה ללולאת מעי. ניתוח זה אורך מספר שעות, ולאחריו החולה עובר להשגחה ביחידה לטיפול נמרץ. בתקופה האחרונה החלנו לבצע את הניתוח בגישה רובוטית, על מנת לצמצם את הטראומה הניתוחית וזמן ההחלמה מהניתוח.

  • כריתה של חלק רחיקני של הלבלב – כאשר הגידול נמצא בצד השמאלי של הלבלב מבוצעת כריתה של גוף וזנב הלבלב, ביחד עם הטחול. ניתוחים אלו מבוצעים לעיתים קרובות בגישה זעיר פולשנית, לפרוסקופית או רובוטית.
  • כימותרפיה – הטיפול הכימותרפי מיועד לפגוע בתאי הסרטן ובכך להשתלט על התקדמות המחלה, לצמצם את היקף המחלה ו/או להקל על תסמיניה. כאמור, טיפול כימותרפי יכול להנתן כטיפול משלים לניתוח להסרת הגידול – לפני הניתוח או לאחריו. מטרתו של טיפול כימותרפי לפני הניתוח היא להקטין את הגידול או למזער את הסיכון שהגידול יתפשט לאזורים נוספים בגוף. טיפול כימי שניתן לאחר הניתוח מיועד לפגוע בתאי סרטן מזעריים שייתכן שנשארו בגוף המטופל ועלולים להתפתח בעתיד.ישנן מספר תרופות כימותרפיות נפוצות לטיפול בסרטן לבלב אשר נמצאות בסל הבריאות. ניתן לתת אחת מהן או לשלב כמה מהן.
    *משלב פולפירינוקס – זהו משלב של 3 תרופות, אשר מהווה את הטיפול היעיל ביותר בסרטן הלבלב. כאשר משלב זה ניתן לפני ניתוח או אחריו, סיכויי הריפוי מהמחלה הם הטובים ביותר.
    *ציספלטין/אוקסליפלטין – תרכובת של מתכות כבדות שמטרתה לעכב סינתזה של דנ"א, רנ"א וחלבונים שנמצאים בתאים הסרטניים.
    *גמציטבין (גמזר): מטרתה של תרופה זו היא לחסום אבני בניין שדרושות לתאים הסרטניים. תרופה זו פחות יעילה ממשלב פולפירינוקס, אך תופעות הלואי שלה פחותות, ולכן היא מתקבלת טוב יותר בקרב החולים.
    *פלואורואורציל (FU-5) – מטרת התרופה היא לחסום פעילות של חלבון שחיוני לסינתזה של דנ"א. תרופה זו היא אחת התרופות במשלב הפולפירינוקס והיא הבסיס הטיפולי בגידולי מערכת העיכול. ניתן לבצע בדיקה מקדימה כדי לדעת שיש מספיק אנזים המפרק את התרופה ולפי זה לשלוט טוב יותר בתופעות הלוואי. ניתן לתת תרופה זו דרך הווריד או בכדורים (קסלודה).
    *אירינותקן- תרופה נוספת במשלב פולפירינוקס שהיא נגזרת של אלקלואיד שבודד מעץ הקמפטוטקה  המצוי בסין ובטיבט. התרופה פועלת באמצעות עיכוב האנזים אשר מעורב בשכפול החומר הגנטי. עיכוב זה מונע מהתא להתחלק וגורם למותו.
    *אולפריב – בחולים בהם קיימת מוטציה גנטית בגן מסוג BRCA, הגורם לעליה בסיכון של מספר גידולים סרטניים, ביניהם סרטן השד, השחלה וסרטן הלבלב, תרופה ביולוגית מסוג אולפריב בכדורים הוכחה כיעילה בעיכוב מחלה לאחר טיפול כימותרפי.בנוסף, האונקולוג יכול להמליץ על ביצוע בדיקות גנטיות נוספות, אשר יכולות להתבצע במעבדות בארץ או בחו"ל, במטרה לזהות מוטציות בגידול הסרטני אשר יכולות להוות מטרה לתרופות נוספות והתאמה לתרופות חדשניות ממשפחת האימונותרפיה, תרופות המשפיעות על התגובה החיסונית של הגוף כנגד הגידול.
  • קרינה – קרינה היא טיפול שבו קרני רנטגן חודרות בעוצמה גבוהה לאזור הגידול הסרטני, ופוגעות בתאים הסרטניים בזמן התחלקותם. ע"י כך, ניתן למנוע את התפשטותם ולהקטין את הגידול או אף למגרו.
    הטיפול באמצעות קרינה ניתן לעתים במקביל לניתוח להסרת הגידול או במקביל לכימותרפיה, כדי להקטין את הגידול עד כמה שאפשר.

 

יתרונות וחסרונות הטיפולים וקבלת החלטה

לא אחת, חולים חוששים לקבל את הטיפולים המוצעים להם בשל תופעות הלוואי הצפויות. חשוב להסביר לחולה היטב אודות תופעות הלוואי ודרכי ההתמודדות איתן.
במרפאה אני מלווה את החולה לאורך כל הדרך, מציג בפניו את היתרונות והחסרונות של כל טיפול, בהתאם לאפשרויות העומדות בפניו, וע"פ מצבו, מתאימים לו את הטיפול הרצוי והיעיל ביותר.
גם כאשר לא ניתן לרפא את המטופל באופן מלא ממחלתו, אני אציע לו טיפול שמיועד להאט את קצב התקדמות המחלה ו/או להקל על תסמיניה. ההחלטה היא קשה ומורכבת, ואנחנו נסייע בכל שאלה והתלבטות בנושא.