בית » אבנים בכיס המרה
אבנים בכיס המרה
אבני מרה הן אבנים הנוצרות בכיס המרה, איבר קטן בצורת אגס בו הגוף אוגר נוזל מרה, נוזל המופרש מהכבד וזורם אל המעי על מנת לסייע בתהליך העיכול של שומנים. אבני המרה נוצרות מנוזל המרה ומורכבות בדרך כלל מכולסטרול או בילירובין הנאספים בתחתית כיס המרה עד שהם מתקשים לאבנים. אבני מרה יכולות להיות קטנות כמו גרגר חול או גדולות כמו כדור גולף. הן גדלות בהדרגה כאשר המרה ממשיכה לשטוף אותן והן עלולות לסתום את כיס המרה או להישטף ולסתום את דרכי המרה.
עד כמה נפוצות אבנים בכיס המרה?
אבני מרה הן מצב רפואי שכיח במדינות מפותחות, ומוערך כי הן קיימות בכ-10% מהמבוגרים ובכ-20% מהמבוגרים מעל גיל 65. עם זאת, רק 20% מהאנשים שאובחנו עם אבני מרה יזדקקו לטיפול.
למה גורמות אבני מרה?
כאמור, אבני מרה עלולות לסתום את כיס המרה או להישטף ולסתום את דרכי המרה. עם הזמן, הסתימה עלולה לגרום להצטברות של נוזל מרה, ועקב כך ללחץ, כאב, ולבסוף לדלקת. מצב עלול להוביל למגוון סיבוכים, כולל:
- מחלת כיס מרה – אבני מרה הן הגורם השכיח ביותר למחלות כיס המרה. כשהן נתקעות, הן גורמות למרה להצטבר בכיס המרה, מה שעלול לגרום לדלקת בכיס המרה. דלקת בכיס המרה עלולה לגרום לנזק ארוך טווח לכיס המרה לאורך זמן, לצלק את הרקמות ולפגוע בתפקודו. זרימה לא תקינה בכיס המרה עלולה עם הזמן גם לגרום לזיהומים בכיס המרה.
- הפרעה בתפקוד הכבד – כיוון שמרבית המרה מיוצרת בכבד וממנו היא עוברת למעי דרך דרכי המרה, חסימה במערכת דרכי המרה על ידי אבן עלולה לגרום למרה להצטבר גם אל עבר הכבד. מצב זה עלול לגרום לדלקת בכבד, ולסיכון מוגבר לזיהום ולהצטלקות ארוכת טווח לאורך זמן בכבד (מצב המכונה "שחמת").
- דלקת בלבלב – אבן מרה עלולה גם לחסום את צינור הלבלב, מצב שיכול לגרום לדלקת בלבלב. כמו באיברים אחרים, דלקת זמנית גורמת לכאב, ודלקת כרונית גורמת לנזק ארוך טווח שיכול לפגוע בתפקוד הלבלב.
- דלקת בדרכי המרה – דלקת בדרכי המרה יכולה להוביל לזיהומים בטווח הקצר ולהצטלקות בטווח הארוך. צלקות בדרכי המרה גורמות להיצרותן, מה שיכול להגביל את זרימת המרה.
- הפרעות בספיגת המזון – אם המרה לא יכולה לעבור למעי הדק, ייתכן ויהיה למעי קושי בפירוק ובעיכול חומרים מזינים מהמזון, ובעיקר קושי בפירוק שומנים ובספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן במעי הדק.
מה גורם לאבנים בכיס מרה ומה הם גורמי הסיכון?
עד 75% מאבני המרה מורכבות מכולסטרול ובמקרים אלו, עודף כולסטרול בדם הוא הגורם המוביל לאבנים בכיס המרה. בין הסיבות הנפוצות לעודף כולסטרול בדם כוללות השמנת יתר וסוכרת. בנוסף, ישנם מספר גורמי סיכון נוספים לאבני מרה, ביניהם מין נקבה, גיל מעל 40 והיסטוריה משפחתית.
מה הם התסמינים של אבני מרה?
אבני מרה אינן מראות תסמינים אלא אם אבן מרה נתקעת וגורמת לחסימה בדרכי המרה או בכיס המרה. כאשר זה קורה, התסמין האופייני ביותר הוא כאבי בטן התקפיים, שהמיקום השכיח של כאבים אלו הוא ברביע העליון הימני של הבטן. כאשר אבן מרה גורמת לחסימה מתמשכת או לזיהום היא עלולה לגרום לכאב קבוע, חום וצמרמורות, ותחושת דופק מהיר בלב. בנוסף, במקרים מסוימים, עלולה להופיע צהבת ושתן בצבע כהה.
כיצד מאבחנים אבנים בכיס המרה?
אבחון של אבני מרה מבוצע לרוב כאשר מטופל מתלונן על כאב בטן המחשיד את הרופא לנוכחות אבני מרה. בתהליך האבחון יבצע הרופא בדיקה גופנית, תשאול לגבי ההיסטוריה הרפואית ולגבי גורמי הסיכון של המטופל, ישלח אותו לבצע בדיקות דם שיסייעו בזיהוי דלקת, זיהום או צהבת וישלח את המטופל לביצוע בדיקות הדמיה שיסייעו באיתור מקור החסימה, לרוב אולטרסאונד ולעיתים MRCP (MRI ייעודי לדרכי המרה).
מה הטיפול באבני מרה?
רוב האנשים עם אבני מרה לעולם לא יזדקקו לטיפול. במקרים בהם אבני המרה חוסמות את כיס המרה וגורמות לכאב, הטיפול הסטנדרטי לכך הוא הסרת כיס המרה. אבני מרה בדרכי המרה ניתנות להסרה בעזרת אנדוסקופיה, בהליך שנקרא ERCP, במהלכה מעבירים צינור דרך הפה עד לדרכי המרה ומסירים אותן. כשיש צורך בניתוח להסרת כיס המרה, לרוב הוא מבוצע בגישה לפרוסקופית, כלומר, על ידי ביצוע מספר חתכים קטנים בבטן.